LastPass – räddaren för dina lösenord

Hur ofta har du inte suttit där? du ska logga in för första gången på en sida du inte besökt på några månader, och kan för allt i världen inte komma ihåg lösenordet. Var det under den tiden du brukade använda dina barns namn och ett årtal, eller var det under perioden du angav ditt första husdjur som lösenord? Efter tre försök är kontot låst och det är dags att återställa.

Med LastPass behöver du bara minnas ett enda lösenord

Lösningen på problemet kan dock vara närmare än du tror. Med hjälp av lösenordsmanagern LastPass behöver du bara spara lösenordet på ett ställe, medan Lastpass lagrar alla lösenord krypterade åt dig. Lösenordsmanagern, som är mycket populär, ger dig säker åtkomst till dina lösenord via dator och mobila enhet – var du än befinner dig. Spara alla dina lösenord och LastPass kommer automatiskt logga in och synka dina lösenord.

LastPass har en funktion som automatiskt fyller i formulär och stöder lösenordsgenerering, webbplatsdelning, webbplatsloggning samt tvåfaktorsautentisering. LastPass finns tillgängligt som en plugin till många webbläsare – såsom Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Microsoft Edge och Opera. Lösenordsmanagern tillhandahåller dessutom appar för smartphones och fungerar oavsett om du använder en Android eller iOS-enhet. Apparna har dessutom offline-funktionalitet, vilket förbättrar tillgängligheten ytterligare om du behöver komma åt dina lösenord när du inte är uppkopplad.

Första versionen redan 2009

I mars 2009 belönades LastPass med fem stjärnor i det prestigefyllda magasinet PC Magazine, med benämningen “utmärkt”. Utöver detta utsågs den till “redaktörens val” när magasinet jämförde olika lösenordsmanagers. År 2016 gjorde samma magasin en uppföljning där LastPass återigen belönades med fem stjärnor med beskrivningen “enastående” – och återigen utsågs den till “redaktörens val”. PC Magazine lyfter fram att en stor fördel är att LastPass i sitt grundutförande är helt gratis, vilket är relativt ovanligt.

Även nätmagasinet PC World har lovordat LastPass och angett att lösenordsmanagern står ut bland sina konkurrenter. Anledningen till detta är bland annat att LastPass är så enkel att använda, att säkerheten är väldigt hög och att den förutom de grundläggande funktionerna har ytterligare tillägg som andra lösenordsmanagers inte har – bland annat möjligheten att automatiskt fylla i formulär. Även PC World lyfter fram det faktum att LastPass är gratis trots dess många funktioner.

Säkerhetsproblem

Trots hyllningarna har lösenordsmanagern genom åren drabbats av säkerhetsproblem som kommit att nagga förtroendet lite i kanten. Den 3 maj 2011 upptäckte LastPass en avvikelse i deras inkommande nätverkstrafik, vilken senare följdes av en liknande avvikelse i deras utgående trafik. Vid en kontroll upptäcktes ingen vanlig säkerhetsöverträdelse, men det gick inte att hitta orsaken till varför en avvikelse uppstått. I teorin fanns en risk att data såsom e-postadresser och lösenord hade kopierats.

Som åtgärd valde LastPass att ta sätta servrarna offline varefter man bad alla användare att byta lösenord. Man angav att även om det inte fanns några direkta bevis för att någon kundinformation hamnat i fel händer så ville man vara på säkra sidan. Den 15 juni 2015 upptäcktes återigen misstänkt aktivitet – men samtidigt publicerades information om att den kryptering bolaget använde var tillräcklig för att skydda eventuellt läckta uppgifter.

Familjedelning       

Ett relativt nytt – och uppskattat – tillägg är familjedelning där du kan lagra allt från bankkonton till passinformation och kreditkort. Alla uppgifter lagras säkert på det sätt du önskar – samtidigt som du kan dela uppgifterna med dina familjemedlemmar. Du kan också enkelt ge ytterligare tillgång om en nödsituation skulle uppstå genom att enkelt lägga till och ta bort medlemmar från kontot. LastPass familj kostar en liten slant – men kan vara väl värt sitt pris!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *