Säkerheten på datorn

Våra datorer har blivit säkrare och programtillverkare som Microsoft har blivit bättre på att skydda sina program från virus och spionprogram. Riskerna är ganska små om du använder en dator med Windows 10 där gratisprogrammet Windows Defender ingår, men det finns trots allt faror och det är fortfarande ett måste att skydda sin dator mot spionprogram.

Det finns ett brett utbud av program som du kan köpa och även program som är gratis som ger dig skydd. Spionprogram sprider sig inte vidare och de gör ingen direkt skada på din dator. Spionprogram övervakar ditt surfande och är i princip samma sak som Google. Spionprogram är relativt likt många andra program som vi installerar.

Spionprogram på datorn

Spionprogram övervakar vad du gör på nätet och anpassar reklam efter ditt surfande. Genom att spionera på vad du gör på nätet kan reklam dyka upp på saker som det verkar som du är intresserad av, men informationen kan även säljas vidare till andra företag. Du laddar inte hem programmen frivilligt utan de följer med program som du installerar.

Om du har fått nytt verktygsfält i webbläsaren eller pop up-fönster som du inte kan bli av med så kan det ha följt med extraprogram när du installerade ett huvudprogram, bland annat spionprogram (spyware) eller reklamprogram (adware). Ofta sker detta utan att du märker det och det är viktigt när du installerar program så att du kontrollerar vad som installeras.

Antispy för Windows 10

Varje ny version av Windows har sina brister, men nyare versioner är säkrare. Microsoft har anpassat Windows 10 till dina behov dock kan de även se var du befinner dig. Microsoft har gjort det så komplicerat som möjligt för att du ska kunna inaktivera deras inställningar. Microsoft avvisar oron för privatliv och om det känns obehagligt installera Ashampoo Antispy.

Ashampoo Antispy låter dig via en kontrollpanel välja vilka funktioner som du vill tillåta. Du får en översikt över alla övervakningsinställningar som är kritiska och du kan enkelt och smidigt inaktivera dessa genom att klicka på dem. Det finns även två förinställningar som du kan använda, en som förhindrar att appar rapporterar dina aktiviteter till Microsoft.

Antispionprogram

Unchecky är ett program som gör att alla bockar som tillåter att extraprogram installeras plockas bort. Ett bra program som hjälper dig att undvika potentiellt farliga program. Programmet letar efter reklamprogram samt verktygsfält, vilket förhindrar att de av misstag kommer in på din hårddisk och hjälper dig att installera endast det du hade tänkt dig.

SuperAntispyware är ett rent antivirusprogram som finns i en gratisversion. Du kan med hjälp av programmet ändra dina säkerhetsinställningar, sekretessinställningar, samt platstjänster. Programmet ger dig även kontroll över Windows Update-inställningar. En del av oss vill ha fullständig kontroll över uppdateringar från Windows och SuperAntiSpyware är en perfekt lösning som arbetar smidigt i bakgrunden av din dator.

Bärbar antispy-version

SuperAntiSpare behövs inte installeras utan den finns i en bärbar version. Applikationen kommer med rekommendationer för inställningar samt information om vad de olika alternativen hjälper dig hur du håller kontroll på spionprogram. Spybot Anti Beacon är inte lika användarvänlig men den har lite mer funktioner. Programmet tar hand om de flesta sätt som Microsoft samlar information om dig på.

Antispyware för Windows 7 och 8.1 och Mac

Om du använder Windows 7 eller Windows 8.1 så kan Spybot Anti Beacon blockera telemetrispårning. Telemetrispårning är information som Microsoft samlar in när du utför olika operationer på datorn. Virus på Mac finns också och du kan skydda dig genom att bland annat använda olika inbyggda skydd som du kan nå via Apple menyn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *