Vad är ett antivirusprogram?

Ett antivirusprogram är det program som är aktivt medan du surfar på internet och det försöker skydda din dator. Det skyddar din dator ifrån att bli infekterad av filer som försöker krascha eller ta över den information som din dator besitter. Ett antivirusprogram kan arbeta på olika sätt, det kan automatiskt och aktivt skydda dig emot sådana filer eller på begäran ifrån dig som äger datorn då du laddar ner filer.

Hur fungerar ett antivirusprogram?

När ett antivirusprogram arbetar kontrollerar den de program som är godkända av ägaren av datorn. För att något ska bli släppt igenom brandväggen måste det först gå igenom antivirusprogrammet som ständigt arbetar och kontrollerar dessa program. Alla program lämnar ett slags avtryck efter sig då det blivit en gång. När programmet väl blivit godkänt kommer antivirusprogrammet att hantera de filer som programmet vill skicka till datorn.

När nya filer som antivirusprogrammet inte känner igen laddas ner så skickar den en varning till dig som hanterar datorn. Då kan du kontrollera om du vill att filen får tillgänglighet till datorn eller inte. Om en skadlig fil tar sig igenom brandväggen så måste du manuellt uppdatera antivirusprogrammet. Under uppdateringen kommer då den skadliga filen tas bort då programmet har tagit reda på information om det.

Olika virusprogram

Tillverkaren bakom ett virus kan kontrollera sitt eget program för att kunna hacka en brandvägg. En skicklig hacker kan skapa ett virus som enkelt tar sig igenom din brandvägg efter att ha kontrollerat programvaran emot ditt antivirusprogram. Den enklaste formen för att hacka en dator eller nätverk är att överbelasta den med information tills det kraschar. Dock så är detta ytterst ovanligt att detta drabbar privatpersoner.

Ett antivirusprogram kan genom en mycket grundlig undersökning bli hackat. För när en skadlig programvara tar sig igenom en brandvägg har virusets skapare sett till så att koden inte blir upptäckt direkt. En programvara lämnar spår efter sig och för att få tillgång till en dator så behövs det en “nyckel”. Om det är fel nyckel så släpps den inte igenom men om viruset manipuleras lite kan nyckeln bli godkänd och viruset släpps in.

Filterfunktion

Även om ett kaffefilter är gjort för att ta bort sumpen från kaffet kan det ändå misslyckas. Precis på samma sätt fungerar ett antivirusprogram när det arbetar. Programmet analyserar ständigt de filer som släpps in till datorn och låter många passera. För att kunna passera filtret måste koden bli godkänd. Ute på internet finns det även många program som påminner om olika virus vilket kan trigga funktionen som kräver dig att godkänna programvaran.

Då det finns program som påminner om legitima program såsom Google till exempel där det finns risk att de tas bort. Eller det kan resultera i att du som ägare för datorn måste arbeta lite extra för att kunna godkänna detta program igen. Ägarna av antivirusprogram uppmanar gärna dig som användare att uppdatera programmet så ofta som du kan för att på så sätt få tag i de nya koderna av program som är aktuella.

Olika typer av antivirusprogram

Idag finns det många olika sorters antivirusprogram ute på marknaden som erbjuder privatpersoner skydd ute på nätet. Dessa antivirusprogram kan stoppa grundliga virus som olika pop ups eller botar. De kan söka efter trojanska hästar eller spyware som är mycket vanligt förekommande idag. De största bolagen bakom antivirusprogram idag är Microsoft, McAfee och Eset, dessa antivirusprogram är de som ständigt söker av din dator efter skadliga program.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *