VPN

Din dator har blivit långsammare för varje timme som går och konstiga applikationer har startat av sig själva efter att du besökte den där webbsidan. Du är ganska säker på att grannen har läst din mejl, och din data finns lagrad någonstans. Och allt detta hade försvårats eller förhindrats helt om din datatrafik varit krypterad och anonym.

En VPN är ett extra lager säkerhet när du surfar på nätet, en tjänst som gör dig anonym. Med en VPN maskerar du var din dator befinner sig, och krypterar all information du skickar ut på nätet. Oavsett om du surfar över bredbandet hemma eller WiFi på kaféet håller en VPN obehöriga bort från dina datorvanor.

Hur fungerar en VPN?

En VPN fungerar genom att sätta upp en nod på nätet som din dator talar med. All datortrafik du skickar eller tar emot går först genom denna nod, som kan befinna sig var som helst i världen, och därifrån skickas det till slutmålet utan att någon ska kunna spåra vem som skickat vad.

För att förhindra att någon kan se vad din datatrafik innehåller så krypterar en VPN din kommunikation. När du skickar data blir den krypterad med ett protokoll som gör att den endast kan läsas av VPN-servern, som tar emot data och avkrypterar den innan det skickas vidare till målet. Det går inte att läsa av din trafik.

Vilken nytta gör en VPN i praktiken?

Med en VPN har du en större säkerhet mot hackare på nätet. Utan att kunna spåra din IP och position är det svårare att komma åt din dator utan din tillåtelse. Om din datatrafik är krypterad kan en hackare inte fånga upp känslig information, så som lösenord och kontokoder som skickas över nätet.

Med anonymitet och säker kommunikation kan en VPN ge en möjlighet för personer i utsatta situationer att använda nätet på ett säkert sätt. För vissa räcker det med att kunna använda Netflix som om man befann sig i ett annat land, och för andra erbjuder en VPN säkerhet till och med från förtryckande myndigheter.

Baksidan till anonymitet på nätet

Eftersom en VPN förhindrar att man kan spåra vart en attack eller ett virus har skickats är det väldigt vanligt att VPN även används av hackare på nätet. Virusattacker och nätintrång kan göras icke spårbara. Det har även blivit vanligt i de olagliga delarna av nätet att använda VPN:s för att gömma handeln av droger och vapen.

VPN används ofta för olaglig fildelning över nätet. Nerladdningen av filer via Torrent-protokoll har blivit mycket svårare att spåra när trafiken är krypterad och det inte går att se var filerna kommer ifrån eller vart de skickas. Även i fall där en ISP försöker blockera eller begränsa trafiken till Torrent-adresser kan en VPN kringgå detta.

VPN i framtiden

VPN, anonymitet och kryptering för allmänna användare kan ses som en naturlig motkraft till de som vill göra webben mer transparent och spårbar. I och med att olika VPN har blivit lättare att installera och använda, bara ett par musklick för att komma igång, är det troligt att tekniken kommer att bli en standard för nätanvändning i framtiden.

Vart hittar du VPN?

Om du använder ett nyare Windows-operativsystem så har du redan möjlighet att aktivera ett VPN som kommer färdiginstallerad. Om du använder ett annat system, som till exempel Android, eller vill ha ett VPN ifrån en tredje part så finns det flera välkända och lättanvända alternativ på nätet för ett månadspris som ofta ligger under hundra kronor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *